Понеделник - Петък8:00 - 18:00
Офисгр.Пловдив. ТЦ Европа, ул."Княз Борис I-ви Покръстител", 11a
Намерете ни и в:

Близо 1900 търсещи работа получиха професионално ориентиране през септември

Близо 1900 търсещи работа лица се възползваха от консултация относно своята трудова реализация по време на общо 103 групови срещи за професионално ориентиране, проведени в цялата страна през септември. От екипите на бюрата по труда и техните филиали те получиха насоки как да изградят личен професионален проект и как да използват по най-добър начин услугите на Агенцията по заетостта.

Акцент в срещите бе подпомагането в избора на професионален път, решаване на важните въпроси, свързани с този избор, или откриване на възможни алтернативи за следване на успешна кариера. Експертите обърнаха внимание на предварителното проучване на интересите, нагласите, потребностите и възможностите за упражняване на дадена професия и подпомогнаха участниците в срещите с достъпни примери и свободни дискусии.

По време на срещите бяха дискутирани възможностите за реализация на пазара на труда спрямо образованието или придобитата квалификация, както и засилване на вниманието към необходимостта от повече информация за спецификата на професиите и необходимите качества за упражняването им. Експертите представиха различни работодатели и техните изисквания, като своевременно отговаряха на възникнали въпроси и даваха за пример добри практики, водещи до устройване на работа. Безработните бяха запознати с различни професии според тяхната насоченост и обявените към момента свободни работни места на местния трудов пазар.

В непринудена обстановка бяха разяснени възможностите за изграждане на устойчиво личностно отношение. Експертите очертаха основните стъпки при явяване на интервю, а след това представиха задълженията при започване на работа. Дискутирани бяха редица трудови и организационни въпроси, като участниците бяха информирани за институциите, към които могат да се обърнат при проблеми с работодателите, при необходимост от социално подпомагане или получаване на парично обезщетение при безработица. Целта на психолозите по време на груповите събития бе изграждането на активно поведение на пазара на труда, като към участниците те отправиха покана и за индивидуално психологическо консултиране.

В хода на разговорите всички присъстващи получиха информация за изпълняваните от Агенцията по заетостта схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и програмите и мерките от Закона за насърчаване на заетостта и Националния план за действие по заетостта.  В детайли бяха представени новите услуги, предлагани от Агенцията по заетостта – „Мобилно бюро по труда”, „Семеен трудов консултант” и „Консултация и менторство след започване на работа”. Експертите обърнаха внимание на услугите на кариерния център към съответната регионална служба по заетостта, както и на обученията в Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение”. Като особено ефективна за професионалното ориентиране бе подчертана услугата на бюрата по труда „Ателие за търсене на работа”, ориентирана към подобряване уменията при кандидатстване за работа и представяне пред работодател.

На заинтересованите бяха представени дейността на EURES мрежата за европейска трудова мобилност и предложенията за работа в чужбина, а по-специално внимание бе обърнато на начините за предпазването от трудова експлоатация.

Е. Паралеева

ОФИСАдрес
гр.Пловдив. ТЦ Европа, ул.``Княз Борис I-ви Покръстител``, 11a
МОЖЕ ДА НИ ПОТЪРСИТЕРаботно време
Понеделник - Петък 8:00 - 18:00
Събота и Неделя: Почивни дни
ОНЛАЙНSkype
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИИнформация
Счетоводни услуги
Регистрации
Регистрация на ЕООД или ООД
Регистрация на ЕТ
Регистрация по избор по ЗДДС
НАМЕРЕТЕ НИ И ВСоциалните мрежи
Може да ни пишете с вашите въпроси и ще ви отговорим, когато имаме възможност
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us?
https://skp.bg/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

СК Паралееви 2020. Всички права запазени

СК Паралееви 2020. Всички права запазени